8 årsager til, at Odense er awesome

Det er snart tolv år siden, jeg flyttede til Odense, og hvis jeg skal være helt ærlig, har jeg i mange år forestillet mig, at jeg “bare” var på en form for studierelateret gennemrejse i byen. Jeg har tænkt på Odense som en slags budgetvenlig mellemstation, hvor jeg lige skulle opholde mig i nogle år, imens jeg fik mig en uddannelse, og så skulle jeg nok videre østpå til København eller endnu længere væk på et mere eller mindre permanent udlandseventyr.

Sådan tænkte jeg i hvert fald de første ti års tid, men så begyndte byen at blomstre. Og da jeg for nogle måneder siden, gik i gang med at søge jobs i det meste af Syddanmark og hele Københavnsområdet, fik jeg lidt af et wake up call: Jeg havde lagt billet ind på en virkelig attraktiv stilling hos en PR-virksomhed i hjertet af hovedstaden, og pludselig kunne jeg mærke et hidtil helt ukendt vemod ved tanken at skulle rykke teltpælene op og forlade Odense til fordel for en dagligdag i København.

Haha, der kan man sgu bare se! Det tog lige tolv år, men nu har jeg omsider fået øjnene op for, hvor meget jeg elsker min by, og jeg bli’r kun gladere og gladere for O-Town for hver dag, der går.

Her er otte årsager til, at Odense er ualmindelig awesome:

  1. Odense er en by med ambitioner. Jowjow, byens centrum er ganske vist én stor byggeplads i disse år, men selvom det kan være til gene i dagligdagen, er det tegn på, at byen udvikler sig eksplosivt lige nu, og det faktum er jeg sgu ret pjattet med. Inden for ganske få år kan vi eksempelvis se frem til at få en nyrenoveret, stemningsfyldt bymidte omkring Thomas B. Thriges Gade og en helt ny letbane, der forbinder Odenses bydele med hinanden.
  2. Restaurationslivet i byen blomstrer i vildskab! For nogle måneder siden åbnede MASH på Flakhaven (Odenses “rådhusplads”), og ved den lejlighed blev byen officielt den by i Danmark, der har flest spisesteder pr. indbygger. Sidenhen er der kommet endnu flere nye spisesteder til, og iblandt dem er Bar Tapas, som – til trods for, at jeg foreløbig kun har været der en enkelt gang – nok er min personlige yndlingsrestaurant i øjeblikket. Jeg er også en evigt stor fan af Olivia Brasserie, hvor man altid kan opstøve god kærestehygge-atmosfære og lækker mad til en overskuelig pris.
  3. Det odenseanske natteliv blomstrer mindst lige så vildt i disse år: Blandt andet har Odense nu hele fire etablerede vinbarer, som befinder sig i hver sin lille vin-niche. Min favorit er Lalou, som gemmer sig i nogle møg-hyggelige lokaler i Pogestræde, og hvor indehaverne virkelig brænder for god vin og hygge om gæsterne. Hvis stemningen skal være lidt mere afslappet, går jeg på Amy’s Bar og får vino, ost og charcuterie eller klassiske cocktails – hvis der altså er plads, for der er som regel rift om hver eneste kvadratcentimeter i den lille bar, så snart mørket falder på.
  4. Odense har så vidunderligt mange dejlige kulturtilbud til smånørdede typer som yours truly: Harry Potter-festivalen i uge 42 er for eksempel lidt af en bucket list-oplevelse for alle Harry Potter-fans; unge såvel som gamle. Den første weekend i maj løb byens første spilfestival af stablen på Brandts Torv, og resten af året kan man hygge med Bønner, Bryg og Brætspil på Papas Papbar, som jeg tidligere har udtrykt min begejstring for her på bloggen.
  5. De gratis fornøjelser i Odense er mange; især om sommeren. De grønne områder omkring Eventyrhaven og Munke Mose udgør de perfekte mødesteder for spontane dåsebajer-hygge-i-solen-seancer med vennerne, og i Kongens Have, som ligeledes ligger centralt placeret i byen, er der gratis koncerter hver torsdag i juli. Odense Havnekulturfestival er en anden af mine gratis-favoritter, og når 2017-udgaven af festivalen løber af stablen i den førstkommende weekend, vil jeg være at finde i Odense International Film Festivals stand, hvor jeg skal sørge for gratis kortfilmsfremvisninger til alle interesserede. Ogøhm, jeg minder lige om, at filmfestivalen, som løber af stablen til august, jo også er aldeles gratis!
  6. Der er naturligvis også adskillige gode kulturoplevelser i Odense, som koster penge – men manner, hvor får man valuta for sine fynske dollars. Sidste år droppede jeg Roskilde til fordel for Tinderbox, som kort sagt er en fuldstændig fremragende festival! Personligt har jeg dog et sært behov for at få en vis mængde urinstøv op under neglene for at opleve den fulde festivalrus, så i år tager jeg atter til Roskilde. Tinderbox er til gengæld det perfekte bud på en musikfestival for enhver, der ikke gider det der med at sove i telt og drikke lunkne dåsebajere i en uge. Jeg kommer helt sikkert til at drømme hede drømme om gourmet-hotdoggen, når jeg om en måneds tid sidder i min campingstol på Midtsjælland og spiser Faaborg-madder og TUC-kiks en masse!
  7. Odenses geografiske placering lige midt i landet er der nærmest ingen andre byer, der kan hamle op med: Man kan nå fra Odense til København på under to timer, og i bil tager det kun halvanden times tid for mig at komme hjem til min vestjyske fødeegn. Man kommer forresten også nemt nord- eller sydpå i landet fra O-Town; det er bare ikke noget, jeg selv gør så meget i. Det sku’ da lige være for at køre en tur til Flyvesandet eller Fynshoved eller et hvilket som helst andet smukt sted på den fynske kyststrækning, som aldrig er mere end 40 kilometer væk, når man befinder sig i Odense.
  8. På trods af den eksplosive udvikling, som min by undergår i disse år, tror jeg ikke på, at fornemmelsen af at befinde sig i en storby nogensinde for alvor kommer til at sænke sig over Odense. Til gengæld er der højt til himlen i O-Town, og naturen befinder sig aldrig længere end en cykeltur væk. For mit eget vedkommende kræver det endda kun en ganske kort gåtur med vovsen, før jeg befinder mig i Sandhusskoven, som uden tvivl er mit yndlingsssted i hele byen.

Uha, hvor jeg dog elsker yndlings-Odense!

Sandhusskoven i Odense <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *