5 filmforudsigelser om Oscar-uddelingen

Om et par måneder dukker den 29. februar til en afveksling op i kalenderen og afløser den 28. februar, inden det omsider bli’r marts med alt hvad det indebærer af begyndende tøvejr, flere solskinstimer og spirende forårskådhed – og jeg agter at byde den allersidste vinterdag farveller ved at proppe min krop med tilstrækkelig meget kaffe, popcorn og lakridsfudge til, at jeg kan holde mig vågen hele natten!

Ej – det’ gas!

Ligesom de fleste andre mennesker – i hvert fald alle dem, der ikke tilfældigvis fejrer en form for mærkedag den 29. februar – er jeg faktisk ret ligeglad med, hvordan årets 365,2422 dage defineres og fordeles. Til gengæld kan jeg ikke påstå, at jeg er fuldkommen ligeglad med, at alle mine yndlingsskuespillere og -instruktører samme nat mødes i Hollywood for at fejre sig selv i en regn af gyldne statuetter og filmstjernestøv – tværtimod! Oscar-uddelingen er en begivenhed, jeg hvert år ser frem til med forventning og spænding, og denne omgang er ingen undtagelse, så jeg glæder mig naturligvis også til at sidde klar foran tv’et, når den otteogfirsindstyvende udgave af Academy Awards løber af stablen i Hollywood natten til den 29. februar 2016.

Oscar-statuette
Photo credit: Davidlohr Bueso (via Flickr)

Derfor har jeg snuset lidt rundt i internettets virtuelle afkroge for at danne mig et overblik over, hvem alverdens kloge filmskribenter spår til at modtage en Oscar-nominering – og måske endda en af de eftertragtede statuetter – for deres filmiske arbejde i 2015.

Det har ført til at jeg har noteret mig fem film, som jeg vil gøre mig umage for at nå at se inden Oscar-uddelingen løber af stablen om nogle ugers tid: Spotlight, The Revenant, The Danish Girl, Room og Steve Jobs. Jeg føler mig ret sikker på, at alle fem film kommer til at optræde på nomineringslisterne – og mon ikke et par stykker af dem også løber med en statuette eller to?

Spotlight

De fleste filmkyndige spår Spotlight en næsten sikker Oscar-nominering for bedste film ved prisuddelingen i 2016, og den er p.t også favorit til at vinde. Jeg havde faktisk ikke hørt om den, før jeg begyndte at snuse omkring i filmbloggernes forudsigelser, og instruktøren Tom McCarthy er da også et temmelig ukendt navn i instruktørøjemed – i hvert fald for mig. Til gengæld står Michael Keaton, som sidste år vandt prisen for bedste mandlige hovedrolle for sin præstation i Birdman, øverst på rollelisten sammen med Mark Ruffalo, der også var nomineret til en Oscar for sin præstation i Foxcatcher – men den kom J.K. Simmons jo så lige og snuppede, fordi han var så modbydeligt interessant og kuldegysningsfremkaldende i musikfilmen Whiplash!

Spotlight beskæftiger sig med kulegravende journalistik om seksuelt misbrug inden for den katolske kirke, og det er let at forestille sig, at sådan et emne kan vække genklang i den brede befolkning, så mon ikke filmen under alle omstændigheder kommer til at nuppe et par priser for anerkendelse af emnet?

The Revenant

En anden sandsynlig nominering i hovedkategorien er Alejandro G. Innaritus The Revenant, der har Leonardo DiCaprio i hovedrollen som eventyreren Hugo Glass. Det er en film, som jeg glæder mig virkelig meget til at se, for Innaritus tidligere oscarvindere Birdman og Babel er iblandt mine all time personlige filmfavoritter. Nåhja, og så håber jeg jo forresten også inderligt, at min store teenagekærlighed – åhh, Leo, suk!!! – omsider lykkes med at høste en Oscarstatuette for bedste mandlige hovedrolle! Og hvis det ikke går således, synes jeg sgu godt lige, akademiet ku’ ta’ og skillinge sammen til en trøstepræmie til DiCaprio, for han har altså i den grad bevist sit skuespillerværd i løbet af de knap 20 år, der efterhånden er gået, siden Kate Winslet lod hans udskældte førsteelskerpræstation drukne i det iskolde atlanterhav.

Se traileren til The Revenant herunder:

The Danish Girl

Leonardo DiCaprio kunne dog godt gå hen og få hård konkurrence, hvis han modtager en nominering for bedste mandlige hovedrolle: Eddie Redmayne, som sidste år vandt for sin portrættering af Stephen Hawking i The Theory of Everything, kan nemlig meget vel ende med at få endnu en fornem nominering for sit arbejde i sin nyeste film, The Danish Girl, hvori han spiller rollen som Lili Elbe, der var den første transkvinde, som gennemgik en kønsskifteoperation. I en tid, hvor transkønnede tv-karakterer i flæng høster overskrifter, Emmy-statuetter og Golden Globes, er timingen af lanceringen af en film som The Danish Girl vel noget nær perfekt, og akademiet kan som regel godt li’ det, når A-listeskuespillerne lader sig sminke til noget nær ukendelighed. Derfor skulle det såmænd slet ikke undre mig, hvis Redmayne løber med prisen lige for næsen af DiCaprio, selvom jeg er af den overbevisning, at sidstnævnte i allerhøjeste grad fortjener æren mere end sin læbestift- og parykbærende kollega. Og nej, jeg har jo ganske vist endnu ikke set den seneste DiCaprio-film, men efter sigende er han så dedikeret en method actor, at han overnattede i et dyrekadaver, imens indspilningen af The Revenant stod på, så helt ærligt: Gi’ nu bare den mand en Oscar!

Room

Blandt de kvindelige skuespillernavne er både Cate Blanchett og Jennifer Lawrence igen i år i spil til Oscar-nomineringer, men de fleste filmfolk synes at mene, at selvom begge fortjener at modtage anerkendelsen, vil statuetten sandsynligvis gå til en anden i år, fordi de to kvinder begge har vundet prisen inden for de seneste år.

Favoritten til at nuppe årets Oscar-statuette for bedste kvindelige hovedrolle er p.t. Brie Larson, som i filmen Room efter sigende spiller røven ud af bukserne i en rolle, hvor hendes eneste med- og modspiller praktisk talt er en knægt på 8 år. Jeg kender intet til Brie Larson – men al den hype, der omgiver hendes præstation i Room gør, at jeg helt sikkert godt kunne tænke mig at nå at se filmen inden prisuddelingen løber af stablen i slutningen af februar.

Steve Jobs

Michael Fassbender kunne også godt ende med at blive nomineret for sin rolle som Steve Jobs i filmen af samme navn. Uanset hvad, er det en film, jeg rigtig gerne vil se – om ikke andet, så for at få udvisket min Steve Jobs-portrætteringsmæssige skuffelse efter at have set Ashton Kutcher i rollen som den californiske æblemand. Og Fassbender har jo i øvrigt allerede ved flere lejligheder bevist, at han er en vanvittigt dygtig skuespiller – blandt andet vandt han en Oscar for sin rolle som slavepiskeren Edwin Epps i 12 Years a Slave ved prisuddelingen i 2014.

Her er – på listeform – mine foreløbige forudsigelser om, hvilke fem film der kommer til at være med i Oscar-kapløbet anno 2016 (med dansk biografpremieredato i parentes):

Spotlight (25. februar 2016)

The Revenant (21. januar 2016)

The Danish Girl (4. februar 2016)

Room (17. marts 2016 – damn you, gammeldaws biograffilmdistributionsmodel!)

Steve Jobs (21. januar 2016)

De nominerede til årets Oscar-uddeling offentliggøres i øvrigt torsdag den 14. januar 2016 klokken 14.30.

Hvilke film hepper du på forud for Oscar-kapløbet 2016?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *