Gensyn med Matador #5: Den enes død

Konkurrencen imellem Korsbæks manufakturhandlere kræver sit første dødsoffer i det femte afsnit af Matador, som har episodetitlen Den enes død. Afsnittet kan streames her.

I episode 5 af Matador viser Tjener Boldt, hvor stort et røvhul han faktisk er. (Credit: Rolf Konow)
  • Vi er nu nået til år 1932, og Elizabeth er netop vendt hjem fra sin rejse til Salzburg. Hun sidder sammen med Hans Christian og Maude i Varnæssernes stue og catcher up over nogle boller med tandsmør. Her annoncerer hun, at hun agter at flytte for sig selv og begynde at undervise i klaver, og Maude reagerer med et forundret og forarget “Vil du aaaaarbejde?!” Ih, om jeg fatter, hvordan de der overklassefruer ku’ få tiden til at gå uden at have et job at beskæftige sig med i dagligdagen … Der var ikke engang Netflix eller noget jo. Det er i øvrigt en skam, at Maude ikke lever i dag, for hun ville helt sikkert have haft et kæmpe potentiale som jetset-agtig influencer på Instagram.
  • Den der følelse, når man tænder lyset for bedre at kunne høre sexlydene fra naboværelset. Laura knows what I am talking about.
  • Jeg elsker natmadsscenen i Varnæs-køkkenet! Det er faktisk første gang, at man rigtigt ser Hr. og Fru Varnæs på tomandshånd, og det er værd at bemærke, hvor afslappet Maude opfører sig i sin mands selskab. Ængsteligheden er pludselig helt forsvundet, og for første gang fornemmer man virkelig charmen, som gemmer sig under den neurotiske overflade. Ih, jeg holder så meget af Maude.
  • Haha, jeg er ret vild med, at Doktor Hansen ligger i sengen og spiser, imens han hører morgengymnastik i sine hørebøffer! Både Mads Skjern og Hans Christian Varnæs er samtidig i fuld gang med a bøje og strække deres stive kroppe på deres respektive stuegulve, og der krydsklippes frem og tilbage imellem dem på tværs af Algade. Scenen er super god, fordi den tilbyder et kig ind i privatsfæren hos nogle af de centrale Korsbæk-karakterer, som viser sig at have nogle ganske uventede indbyrdes forskelle og ligheder.
  • Ingeborg kommer og afbryder Mads i morgengymnastikken: “Du skal være far.” Mads: “Er det en måde at sige det på?” Ja, Mads, så kan du sgu lære det, Mr. “Lad os gifte os, så Ellen kan komme i privatskole”.
  • Noget af det, jeg holder mest af ved Matador, er dens brug af såkaldt realhistorisk “foreshadowing”: I det her afsnit sidder Røde på Jernbanecaféen og læser avis og konstaterer, at det går ad helvede til i Tyskland. “Hvad rager det os?” spørger Tjener Boldt, og Røde svarer tørt: “Det kan meget let komme til at rage os.” Og hvor får han dog  – desværre – ret i den forudsigelse. Jeg har læst op på historien om nazi-Tyskland, and here goes: I 1932 stillede Hitler for første gang op til det tyske præsidentvalg men blev slået af den konservative Paul von Hindenburg, som efter sigende var en senil gammel mand på daværende tidspunkt. Året efter – i januar 1933 – udnævnte Præsident Hindenburg Hitler til rigskansler på trods af, at der ikke var flertal for beslutningen i Rigsdagen. Præsidenten døde i sommeren 1934, og ved den lejlighed afskaffede Hitler præsidentposten og udnævnte sig selv til Führer og Reichskansler. Jeg får en lille smule kuldegysninger, når jeg tænker på, at det gik så galt på så kort tid.

  • Damernes Magasin står over for en konkurs, og nu er det pludselig Arnesen der går op og lægger sig. Han lægger sig ganske vist mere permanent, end Maude nogensinde har gjort, nemlig med hovedet inde i ovnen. Det er i hvert fald tilfældet, hvis man skal tro Lauras sladderhistorier.
  • Og nu vi er ved det: Laura, aka. The Original Gossip Girl må simpelthen være dansk tv-histories største sladretaske! Jeg kan i hvert fald ikke komme i tanker om nogen, der er værre; kan du?
  • Uh, det er så skideskønt at se, at Boldt får et par på hovedet af den ellers så rolige og afbalancerede Lauritz Jensen. Han er sådan et røvhul, og han fortjener SÅ meget sin blodnæse.
  • Minna har opdaget, at hendes mand føjter rundt med en anden kvinde, og nu planlægger hun sin hævn. Jeg tænker, at det nok bli’r noget med en lejlighed, der bli’r lidt brændt ned og en bil, der bli’r solgt til skrot. Måske også noget med en gennemblødt Xbox et sted på Enghavevej, who knows. Og SÅ skal hun hjem til Aarhus, uhh-åhh.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *