Rejseinspiration: Inferno-ruten i Firenze

Indlægget indeholder reklamelinks

For knap to måneder siden var jeg en tur i Bologna for at mæske mig i norditalienske lækkerier og kulturindtryk, og i den forbindelse tilbragte jeg også en enkelt dag i nabobyen Firenze.

Inspireret af Inferno, som er Dan Browns fjerde bog i serien om kunsthistorikeren Robert Langdons usædvanligt action-mættede professortilværelse – og som i øvrigt også er biografaktuel i disse dage, hvor Ron Howards filmatisering er på plakaten i biografer verden over – begav jeg mig ud på en lang, solbeskinnet travetur igennem Firenzes smukke gader, da jeg fulgte i Robert Langdons fodspor igennem byens historiske centrum: Langt størstedelen af handlingen i Inferno udspiller sig nemlig netop i den toscanske hovedstad, som rummer nogle af de smukkeste seværdigheder, jeg i mit liv har set.

NB: Følgende rutebeskrivelse indeholder i sagens natur nogle spoilere, så hvis du endnu har til gode at læse Inferno – eller se filmen – og ikke har lyst til at kende det mindste til handlingen på forhånd, bør du nok lige springe over det her blogindlæg. 😉

I Robert Langdons fodspor igennem Firenze

Inferno-ruten igennem Firenze starter ved den gamle byport, Porta Romana, som er den kolos af et bygningsværk fra 1300-tallet, der markerer den sydligste adgangsvej til byens historiske centrum.

Porta Romana
Porta Romana

Umiddelbart til højre for Porta Romana ligger den sydvestligste indgang til Giardino di Boboli, hvor Robert Langdon og hans kvindelige sidekick, Sienna Brooks, skjuler sig for forfølgerne i begyndelsen af Dan Browns roman. Hvis man foretrækker den gratis fornøjelse, kan man starte Inferno-gåturen med at gå igennem porten og følge den gamle bymur mod nordøst, indtil man rammer Piazza Pitti umiddelbart syd for Ponte Vecchio.

Da jeg selv var i Firenze, valgte jeg at betale de 10 Euro, det kostede at få adgang til Giardino di Boboli for at få mest muligt af Inferno-oplevelsen med mig hjem i min popkulturelle rygsæk. Boboli-haverne er ekstremt omfangsrige, og atmosfæren inden for murene er vidunderligt rolig, men der er relativt langt imellem de områder, der i traditionel park-forstand er virkelig smukke – til gengæld er området smækfyldt af bemærkelsesværdige statuer, som i sig selv er værd at kigge nærmere på.

Statue i Giardino di Boboli
Goofy sten-dværg i Giardino di Boboli

Inde i Giardino di Boboli ligger også La Grotta di Buontalenti, hvor Robert Langdon og Sienna Brooks skjuler sig for deres forfølgere i Inferno. Det er ikke muligt at gå på opdagelse i selve grotten, men den er heldigvis også rigelig smuk og fascinerende at opleve på en smule afstand.

La grotta di Buontalenti i Giardino di Boboli
La grotta di Buontalenti

Når man kommer op til den nordlige ende af Giardino di Boboli, passerer man det storslåede Palazzo Pitti på venstre hånd. Fra springvandet foran paladset er der en fremragende udsigt over den gamle bydel, hvor Firenzes ikoniske “Duomo” dominerer i det fjerne.

Udsigt til Firenzes ikoniske "Duomo" fra Giardino di Boboli
Udsigt til Firenzes ikoniske “Duomo” fra pladsen foran Palazzo Pitti

Hvis man tager den udvidede Inferno-gåtur igennem Giardino di Boboli, kan man forlade parken via Palazzo Pitti; derved kommer man direkte til Piazza Pitti, som man også når frem til, hvis man vælger den gratis gåtur og følger bymuren nordpå fra Porta Romana.

Da jeg selv befandt mig midt på Piazza Pitti, blev jeg lidt overrumplet over at opleve, hvordan Boboli-havernes rolige atmosfære med ét blev afløst af den koncentrerede, turismedrevne livlighed, der kendetegner de mest populære områder i Firenzes historiske centrum. Det afholdt mig dog ikke fra at suge til mig af den vidunderligt italienske oplevelse det var, da en harmonikaspillende gademusikant spillede temaet fra Godfather, imens jeg slentrede forbi på Piazza Pitti i den stegende varme toscanske middagssol!

Hvis man fortsætter mod nord fra Palazzo Pitti – eller ganske enkelt bare følger i hælene på alle de andre turister – når man op til Ponte Vecchio, hvor Corridoio Vasariano krydser floden Arno. Det er den én kilometer lange Vasari-korridor, der muliggør, at Robert Langdon og Sienna Brooks kan slippe uset ud fra Pitti-paladset i Giardino di Boboli og finde vej til Palazzo Vecchio i hjertet af den gamle by.

Ponte Vecchio og Corridoio Vasariano
Ponte Vecchio og Corridoio Vasariano

Palazzo Vecchio spiller en helt central rolle i forhold til plottet i Inferno, og hvis jeg havde haft mere tid til rådighed i Firenze, havde jeg helt afgjort gerne betalt entréen på 15 Euro for at få adgang til paladset og museet. Der er dog også masser af interessante og smukke ting at se på, når man befinder sig på Piazza della Signoria uden for Palazzo Vecchio – og hvis man bevæger sig om på bagsiden af paladset, finder man i øvrigt den lillebitte, undselige bagdør, som Robert Langdon og Sienna Brooks angiveligt benytter sig af, da de flygter fra deres forfølgere i Palazzo Vecchio.

Få gader nord for Piazza Signoria ligger Dante Alighieris barndomshjem, hvor digteren var bosat i en årrække i anden halvdel af det trettende århundrede. Dantes hovedværk, Den Guddommelige Komedie, danner baggrund for hele mytologien i Inferno, og den historiske person Dante er også et vigtigt omdrejningspunkt i Dan Browns fortælling.

Dante-buste på gavlen af digterens barndomshjem
Dante-buste på gavlen af digterens barndomshjem

Direkte over for indgangen til barndomshjemmet – som i dag fungerer som museum – finder man i øvrigt kirken Santa Maria dei Cerchi, som dels spillede en vigtig rolle i Dantes liv i Firenze for knap 800 år siden, dels udgør et af flere væsentlige fikspunkter i Robert Langdons søgen efter sandheden i Dan Browns roman.

Det sidste seværdighedsmæssige stop på Inferno-ruten igennem Firenze ligger på Piazza del Duomo, som er opkaldt efter – jeps; den ikoniske “Duomo”. Katedralens fulde navn er Cattedrale di Santa Maria del Fiore, og den er uden sammenligning det mest imponerende bygningsværk, jeg har set i mit liv. Wauw, hvor er det smukt – og storslået! Faktisk er Il Duomo så gigantisk, at jeg opgav at indfange hele bygningens kolossale omfang på ét enkelt foto …!

Udsnit af Il Duomo
Exhibit A: Il Duomo kan ikke være på ét foto!
Udsnit af Il Duomo
Exhibit B: Shit, manner … Il Duomo er gigantisk!

I Inferno-sammenhæng er det især Battistero di San Giovanni, som er beliggende ved siden af den storslåede katedral, der er interessant, da det er her, Robert Langdon omsider finder frem til det kunsthistoriske relikvie, han er på jagt efter, imens han befinder sig i Firenze. Udefra ser denne bygning ganske beskeden ud, men indendøre er loftet forgyldt – og ifølge Dan Browns fiktive kunsthistoriker er der tale om et af de smukkeste og mest overvældende kirkerum i verden.

Fra Piazza del Duomo går Inferno-ruten mod nordvest, inden den reelt når sin afslutning på Firenzes hovedbanegård, hvor Robert Langdon og Sienna Brooks har held med at tage et lyntog ud af byen, hvorfra de sætter kurs mod en anden bemærkelsesværdig italiensk by – som jeg personligt endnu har til gode at opleve på nært hold.

20160812_161015.jpg

I tilfælde af, at du – som jeg – kan lide nørdede, velresearchede krimimysterier, får du her et affiliatelink til saxo.com, hvor Inferno kan erhverves i alverdens afskygninger. Hvis du følger et af linksene og køber noget hos Saxo, modtager jeg en procentdel af købsprisen, og det gælder vel at mærke, uanset hvad du ender med at købe i webshoppen, hvis bare du lader et af mine links dirigere dig derhen.

Køb Dan Browns Inferno hos Saxo her

P.S. Hvis du allerede har læst Dan Browns bog, og du ligesom jeg fornemmer en kriblen i videnbegærligheden efter at blive klogere på digter-Dante, kan du forresten også købe Den Guddommelige Komedie af Dante Alighieri hos Saxo lige her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *