Ny bog om Steffen Brandts rockpoesi: Livet, døden og kærligheden

Sponsoreret indlæg

Hvem har skrevet soundtracket til din opvækst …?

For mit vedkommende er der ikke den fjerneste tvivl om svaret på dét spørgsmål: Den person, der med sine ordgøglerier har gjort det absolut største indtryk på mig i min 80’er- og 90’er-barn- og ungdom, er nemlig uden sammenligning Steffen Brandt.

img_1800

Tv-2’s temmelig omfattende bagkatalog har ageret lydspor i hele min opvækst, så jeg er flasket op med den aarhusianske rockpoets lune ord – og anno 2016 er jeg fortsat kæmpefan af Steffen Brandt og hele hans forfatterskab.

Derfor blev jeg naturligvis svært begejstret, da jeg for nogle uger siden blev kontaktet af forlaget Eksistensen, som tilbød mig et anmeldereksemplar af en splinterny bog om netop Steffen Brandt og hans tekstforfatterskab; Livet, døden og kærligheden.

Livet, døden og kærligheden: Rockpoesi og litteratur hos Steffen Brandt

Jeg takkede gladeligt ja til at læse og omtale bogen her på bloggen og har på den baggrund markeret nærværende indlæg som “sponsoreret”. Mine ord om bogen er dog vel at mærke hverken købt eller betalt, eftersom bogen er det eneste, jeg har modtaget til gengæld for min omtale – men den kompensation er altså heller ikke at kimse ad, for læseoplevelsen har i allerhøjeste grad gjort mig rigere i en rent åndelig forstand.

Livet, døden og kærligheden er nemlig skrevet af en særdeles indsigtsfuld mand, der formentlig har funderet mindst lige så grundigt over tilværelsen, som Steffen Brandt har.

Forfatteren Jesper Hougaard Larsen er uddannet teolog og har ved flere lejligheder beskæftiget sig med det krydsfelt, hvor kirken og rockmusikken mødes, og alting går op i en højere enhed. Og i og med at der oven i købet tydeligvis ligger et stort og passioneret stykke researcharbejde til grund for Livet, døden og kærligheden, er det en stor fornøjelse for en Brandt-fan som mig at læse den. Bogen er ganske vist ikke udpræget velskrevet – eller også falder sproget bare ikke i min personlige smag – men det gør egentlig slet ikke noget, for dens indhold er i sig selv en varm anbefaling værdig.

Indsigtfuld og inspirerende læsning

Som faste læsere af denne blog måske vil vide, er jeg ikke selv et religiøst menneske, og derfor var det med en vis skepsis, at jeg tog hul på Jesper Hougaard Larsens kristendomsinspirerede læsning af Steffen Brandts tekster. Min skepsis blev imidlertid lynhurtigt gjort til skamme, for efter at have læst bogen har jeg fået øjnene op for, at kristendommen og Steffen Brandts forfatterskab på mange måder er to sider af samme sag. Brandt beskæftiger sig jo netop med livet, døden og kærligheden – nøjagtig ligesom kristendommen gør det.

Det er imidlertid ikke kun i forhold til den kristne læsning af Steffen Brandts tekster, at Livet døden og kærligheden har udvidet min horisont; forfatteren udpeger nemlig også en lang række brandtske referencer til store danske digtere som Aakjær, Blicher og Turell, legendariske musiktyper som som Bob Dylan og Leonard Cohen (may he rest in peace) samt verdenskendte romanforfattere. For mig er det altid en stor fornøjelse at få indblik i, hvem mine egne forbilleder føler sig inspireret af, så jeg har Jesper Hougaard Larsen at takke for, at jeg pludselig sidder med en ubændig lyst til at gå ombord i John Steinbecks nobelprisvindende forfatterskab.

Den ironiske samfundsrevser

Hvis man på forhånd har et vist kendskab til og interesse for Steffen Brandts tekstunivers, vil man uden tvivl have glæde af at læse Livet, døden og kærligheden. Man vil tage sig selv i at nikke samtykkende, når forfatteren påskriftsætter Brandts legendariske anvendelse af tør, aarhusiansk ironi som virkemiddel i sine tekster – og måske vil man endda med hovedrysten genkalde sig midt-80’erne, hvor mediedanmark tog tv-2-teksterne en kende for bogstaveligt, og hele orkestret fik ry for at være en flok læderjakkeindsvøbte mandschauvinister, fordi Steffen B. formastede sig til at ønske “kvinden ned på alle fire” i teksten til Rigtige Mænd.

For den opmærksomme læser, der besidder en nogenlunde veludviklet sans for ironi, gør Jesper Hougaard Larsens bog det til gengæld helt åbenlyst, at Steffen Brandt i virkeligheden er en uvurderlig samfundsrevser, der har en forbilledlig evne til at være satirisk skarp og relevant uden nogensinde at blive decideret politisk. Det er en sjælden og meget, meget smuk gave, synes jeg – og derfor er Steffen Brandt et af mine største personlige forbilleder. Nu mere end nogensinde før.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *